Datini

Istoricul satului Muntenii de Sus

   Locurile unde se întinde satul Muntenii de Sus au fost pe timpuri ocupate de păduri.Oamenii curăţau coaja de pe copaci,aceştia se uscau şi în luninişuri cultivau meiul pâna la apariţia porumbului.
   Mai târziu au inceput să taie copacii şi să îşi ridice locuinţe.Fiindcă aveau mulţi duşmani strămoşii noştri îşi ridicau satele în locuri unde se puteau apăra mai uşor.De aceea primul sat de pe meleagurile noastre a fost pe dealul Grumăzeşti.ştim acest lucru dintr-un document datorat lui ştefan cel Mare si având data de 15 octombrie 1491.Atunci ştefan a stabilit hotarele moşiei târgului Vaslui, care se întindea până la satul Grumăzeşti de atunci.Satul a fost supus unor distrugeri treptate şi locuitorii rămaşi şi-au mutat vatra unde se află acum satul Muntenii de Sus.Pământurile aparţineau familiei boiereşti Racoviţă,care a dat şi domnitori ţării.Tot familia Racoviţă a ridicat Mănăstirea Fâstâci şi a înzestrat-o cu moşii între care şi Muntenii de Sus . Nefiind destui locuitori care să lucreze pământul, au fost aduse din nordul Moldovei mai multe familii,care fiind de la munte au dat numele actual al satului.În timpul lui Alexandru Ioan Cuza moşiile mănăstirilor au fost împărţite ţăranilor şi astfel cei din Muntenii de Sus şi-au putut întemeia gospodării.
   Tot în timpul lui Alexandru Ioan Cuza s-au întemeiat şcoli în sate şi copiii de la ţară au început să înveţe carte.
   În continuare sătenii din Muntenii de Sus au participat la toate evenimentele importante din istoria ţării la războiul din 1817 care a dus la Independenţa ţării ,la cel din 1916- 1919 care a avut ca sfârşit Marea Unire de la 1918.
   De asemeni mulţi dintre bunicii noştri au căzut în ultimul război mondial 1941-1945 . Dintre locuitorii satului Muntenii de Sus s-a ivit scriitorul Ioan Adam , iar actualmente aici se practică unele dintre cele mai interesante obiceiuri din judeţul Vaslui şi chiar din Moldova.Trebuie să cunoaştem viaţa strămoşilor şi să fim mândri de ei.

Rândurile –dans tradiţional

   Costumaţia este originală mai ales datorită pieptarelor de piele, bătute în ţinte , mai precis ,,bumbi,, (nasturi) de metal, de unde şi denumirea de ,,bungheri,, care se dă acestor dansatori în N. Moldovei. Dansurile sunt executate numai de bărbaţi având caracter colectiv. Ele au în primul rând un caracter magic, ritualic deoarece sunt specifice numai unei anumite perioade  a anului. Semnificaţiile lor sunt uneori incifrate în sensul că presupunem o legatură între elementele naturii: soarele, luna, stelele şi mişcările de rotire ale dansatorilor, ceea ce la origine presupunea ritualul magiei imitative – ajutarea  mişcărilor astrale. Unele figuri, în primul rând ,,coasa,,  sugerează momente din viaţa cotidiană legate de muncă.
   Costumul, succesiunea acestor dansuri bărbăteşti, acompaniamentul tradiţional sunt elementele care conferă ,,Rândurilor,,caracterul ritualic.
   Dansurile sunt însoţite  în permanenţă de strigături care ritmează mişcările, dar totodată conţin unele aluzii umoristice, de satiră. Acompaniamentul se realizează exclusiv la trişcă, instrument tradiţional,  fiind o formă primară a fluierului (lipseşte dopul si vrana).
   Intenţionez ca acest grup să-l perfecţionez şi să-l aduc la un nivel calitativ superior.       
   Pentru a duce mai departe tradiţia acestui dans am închegat un grup de copii cu vârsta de 8 ani, cu care am început repetiţiile.Cu sprijinul părinţilor s-au realizat costumele tradiţionale ale copiilor. Un prim pas pe care l-a făcut acest grup de copii, a fost debutul său la Festivalul -,,Fluieraş Vasluian,,organizat la Muntenii de Sus, în luna noiembrie 2005 .Aici au fost prezenţi ca invitaţi , iar juriul acestui concurs le-a acordat diploma de debut pentru curajul lor de a urca pentru prima data pe scenă.
   Plăcerea copiilor de a dansa a  mers mai departe şi în anul 2006 în cadrul Festivalului de dans ,,Ritmurile tinereţii,, am obţinut locul I.Tot în vara acestui an mucii dansatori au fost invitaţi la mai multe activităţi culturale organizate de instituţii culturale judeţene.
   Rândurile- obicei de iarna reprezentativ pentru satul Muntenii de Sus,se înscrie în categoria vălăretelor,  spectacole ritualice complexe care sunt  performate cu ocazia Anului Nou. Ele reprezintă o serie de particularităţi care le singularizează între manifestările asemănătoare din judeţul Vaslui.Acest fapt se datorează desigur originii din N. Moldovei, a locuitorilor.Nu apar măşti ca în cazul vălăretelor din celelalte sate ale judeţului, deci totul este orientat pe aspectul coregrafic.
înv. Daniela ADAM,
managerul proiectului „Tradiţii în oglindă“